Pitanja i odgovori

Često postavljena pitanja

Ovdje donosimo najčešća pitanja koja postavljaju klijenti ali i obični građani. Pitanja su zanimljiva a odgovori zaista korisni, pa ne propustite ovu jedinstvenu priliku.

Koliko je zaista važna dobra, kvalitetna rasvjeta?

Dobra i kvalitetna rasvjeta je najvažniji faktor u smislu ostvarenja emocija, uspješnosti na poslu, izbjegavanja pogrešaka i lošeg raspoloženja te sigurnosti ljudi. Od zaista najvećeg značaja kod projektiranja prostora, jest upravo rasvjeta. Zato treba imati vjeru u osobu koja je dizajner svjetla (ne trgovački pomočnik koji se takvim predstavlja, jer to je nešto posve drugo). Samo tako ćete dobiti optimalno rješenje Vašeg prostora uz najmanju moguću cijenu.

Koji tipovi izvora svjetla postoje danas?

Načelno, dijelimo izvore umjetnog svjetla u dvije kategorije: profesionalni i oni za široku potrošnju. Profesionalni su predviđeni da svijetle dugi period vremena, dok se ovi drugi proizvode za česta paljenja i gašenja. Načelno postoje slijedeći izvori svjetla (P u zagradi znači profesionalni, a O znači ostali): Inkandescentni - klasična žarulja (O), Halogeni (O), Fluorescentni (O/P), Štedni / kompaktni fluo (O/P), Neonski (P), Plazma (P), Natrijevi (P), Metal halogeno (P), Živini (P), LED (O/P). Stalnim inicijativama koje su usmjerene na izbjegavanje toksičnih komponenti kao i izvora slabe energetske efikasnosti, već su zabranjeni izvori na bazi žive, kao i inkandescetni izvori, a uksoro će biti zabranjeni i halogeni izvori. Inzistira se na što većoj uporabi LED izvora koji svakim danom sve više pojeftinjuju a u isto vrijeme postaju sve kvaliteniji i štedljiviji.

Koja je razlika između toplo bijelog i hladno bijelog svjetla?

Bijelo svjetlo (poput onoga koje daje Sunce) dijeli se na različite kategorije sukladno vrijednosti njegovog dojma. Naime hladno svjetlo (ono koje dominira sredinom dana, posebno u planinama ili polarnim predjelima) je jedna krajnost a toplo svjetlo (na početku i kraju dana, vatra, svijeća) je druga. Generalno govoreći, hladno svjetlo potiče pozornost i koncentraciju dok toplo svjetlo odgovara opuštanju. Stoga se hladno svjetlo preporuča za prostore gdje je potrebna visoka koncentracija i čistoća (kirurške dvorane, ambulante, stomatološke ordinacije, kupaonice, bazeni) a toplo je primjerenije za wellnes-e, dnevne boravke, hotelske sobe i sve one prostore gdje je lako zaspati.

Kakvu rasvjetu postavit u dnevnoj sobi?

Dnevna soba je mjesto opuštanja nakon napornog dana, pa ju je primjereno tako i opremit. Zato se u vom prostoru predlaže postavit više malih svjetiljaka sa toplim izvorima svjetla (asocijacija na brojne svjeće uokolo). Jedan izvor svjetla bi trebao obavezno bit postavljen pokraj televizora, da umanji kontrast.

Koji su osnovni parametri rasvjete kupaonice?

U kontekstu kupaonice razgovaramo o dva važna parametra. Prvi je zaštićenost svjetiljke od prodora vlage, a drugi je boja svjetla. Postoje brojni materijali koji govore o tome kakav stupanj zaštite treba imati svjetiljka, respektivno nekoj od zona kupaonice. Od presudnog je značaja da sve svjetiljke u blizini opasnosti od špricanja vode, budu potpuno zaštićene, a po mogućnosti i pogonjene manjim naponom (12 V - 24 V). Isto vrijedi i za utičnice. Načelno svjetlo treba biti hladnije, jer samo tako kupaonica će odisati čistoćom.

Kako rasvjetliti kuhinju?

Kuhinja je prostor preciznog rada, pa i rasvjeta treba bit adekvatna. Preporučaju se LED izvori na manjoj visini (ispod gornjih elemenata) te generalna rasvjeta (negdje u sredini kuhinjskog stropa). Ako postoji mogućnost postavljanja stola za blagovanje, obavezno iznad njega treba bit postavljena jedna svjetiljka nešto većeg intenziteta u srednje hladnoj boji svjetla, kao što ju imaju i drugi izvori svjetla u kuhinji.

Koja je osnovna razlika između klasične žarulje, štedne žarulje i LED izvora svjetla?

Ova tri uobičajena izvora svjetla u domaćinstvu se razlikuju po brojnim parametrima (cijena, trajanje, boja svjetla, intenzitet svjetla, broj mogućih ciklusa paljenja, vjernosti reprodukcije boja...) Mi predlažemo postupno prebacivanje na LED izvore, koji se danas već proizvode u brojnim oblicima, bojama bijelog svjetla pa i cijenama. Naime, klasična žarulja je već zabranjena za proizvodnju a uskoro ista sudbina čeka i halogenu žarulju. Štedna žarulja ima svoje brojne loše strane ali i solidnu cijenu. LED koji se intenzivno razvija, svakim danom sve više gubi na cijeni a ima brojne prednosti (potrošnja, trajnost, boja svjetla, vjernost reprodukcije boje itd.).

Koju LED žarulju kupiti za svoj dom?

Naša je iskrena sugestija, kupit isključivo LED žarulju poznatih proizvođača izvora svjetla, a izbjegavati one nepoznatih proizvođača. Jedino tako ćete bit sigurni da kupujete upravo ono što je deklarirano na pakiranju.

Mogu li svi izvori svjetla bit zamijenjeni sa LED izvorima?

Definitivno DA! Raspitajte se kod trgovaca o svim mogućnostima koje vam danas pruža LED industrija i iskoristite ih bez razmišljanja. LED se proizvodi u velikom broju oblika, veličina, snaga, kvalitete svjeta i time postaje univerzalno poželjan izvor svjetla za sve.

Ima li smisla zamijenit FLUO cijev sa LED cijevi u svjetiljci?

Umetanje LED cijevi u svjetiljku koja je do nedavno imala FLUO cijevi je kao umetanje kompletne svjetiljke u neku drugu svjetiljku. Daleko je bolja opcija nabavka novih LED svjetiljaka primjerenih Vašem prostoru. Danas se više tu ne govori o visokim cijenama a rezultati su višestruko korisni.

Trebam li zaista dizajnera svjetla?

Iskreno savjetujemo svima da ulože malo novca u razgovor sa dizajnerom svjetla jer će na taj način uštedjeti i vrijeme i novac, u kasnijim fazama. Osim toga ta osoba Vam može dati neočekivane ali vrlo atraktivne savjete kako u velikoj mjeri poboljšati rasvjetu.

Angažirajte nas za sva rješenja vezana uz dizajn interijera i rasvjete, jer imamo više od 20 godina iskustva i dobro znamo o čemu govorimo.